Bergheden äldreboende

Välkommen till Bergheden äldreboende i natursköna Äppelbo, en mil norr om Vansbro, som vi har haft förtroende att driva sedan 2012. De som bor hos oss trivs uppskattar särskilt lugnet och naturen som ligger precis om knuten.

Äppelbo är ett litet samhälle som har eget värdshus, café, badhus och affär med postombud. Förskolan ligger precis bredvid äldreboendet och barnen kommer ofta och förgyller tillvaron för oss.

Video

Om boendet

Bergheden består av 16 rymliga lägenheter i varierande storlek med tillhörande uteplats varav 6 av lägenheterna är delade och möjliggör parboende. De är utrustade med kök och rymligt badrum. Bergheden är uppdelat i 2 enplanshus som kallas för Mellangården och Norrgården med gemensamt kök och dagrum i de båda husen.

Vi har en härlig uteplats i anslutning till kök och dagrum där vi vistas många stunder sommartid.

Vård & Omsorg

En av våra medarbetares viktigaste uppgifter är att du ska känna dig trygg med den vård och omsorg som ges på Bergheden. Vi sätter dig i första rum och strävar efter att tillgodose dina behov och önskemål.

I samband med inflyttning får du omgående en kontakt med tjänstgörande sjuksköterska som upprättar en vårdplan och säkrar dina hälso- och sjukvårdsinsatser från dag ett. Vår rehabpersonal kontaktar dig för att bedöma om det finns behov av rehabinsatser eller tekniska hjälpmedel. Verksamhetschefen hälsar dig välkommen och utsedd kontaktman säkrar dina insatser genom att tillsammans med dig upprätta en genomförandeplan där dina insatser du är berättigad till beskrivs. Ett välkomstsamtal hålls i anslutning till inflyttningen. För att ge dig den bästa vården och omsorgen vill vi lära känna dig. Därför sätter vi stort värde på om du eller närstående berättar för oss om din levnadshistoria.

För att ge dig en kvalitativ hälso- och sjukvård har vi sjuksköterska på plats veckans helgfria vardagar mellan kl. 07-16. De delegerar, instruerar och handleder våra medarbetare. Övriga tider finns kommunens joursjuksköterska att tillgå. Vi har avtal med kommunens rehabteam som vi har en nära dialog med och som besöker oss frekvent några tillfällen varje månad. Rehabteamet handleder våra medarbetare i rehabiliterande förhållningssätt.

Vi arbetar tvärprofessionellt och har en kontinuerlig dialog för att säkra och främja din hälsa då du bor hos oss och har schemalagda teammöten en gång per månad.

Läkare besöker oss en gång per vecka och möjligheten finns till hembesök hos dig.

Vi har rutiner för att säkerställa den dokumentation som rör dig.

Vi samarbetar med Äppelbo värdshus som levererar lunch och middag veckans alla dagar. Frukost och fika förbereds av våra medarbetare. Vi ser till att maten som serveras är god, näringsriktigt och skapar stimulans och matlust. Du väljer själv hur du vill inta dina måltider, i gemenskap med andra eller i din egen lägenhet. Vi vill att du ska gå från matbordet och längta till nästa måltid. Veckans måltider anslås på varje avdelning och i köket.

Aktiviteter

Vår målsättning är att de aktiviteter som erbjuds ska skapa en trivsam och social samvaro och att de bidrar till en innehållsrik och varierad vardag. Vår L E V A -inspiratörär ansvarig för boendets aktivitetsutbud och det sjuder av liv i verksamheten varje dag. Vi anslår veckans aktivitetsutbud på varje avdelning. Vanligt förekommande aktiviteter är gymnastik, frågesport, bingo, musikunderhållning, andakt, bakning, fiske och bärplockning. Vi är glada för fest och uppmärksammar årets alla högtider. Du har stora möjligheter att påverka aktivitetsutbudet genom att delta och göra din röst hörd i de boenderåd som hålls med jämn frekvens under året.

Din kontaktman uppmärksammar och dokumenterar dina intressen då genomförandeplanen upprättas tillsammans med dig. Oavsett om ditt intresse är konst och målning, dans och musik eller shopping på stan ser vi till att du får ditt behov tillgodosett med jämna mellanrum. Vi tycker om att vistas ute och alla som vill får komma ut för en nypa luft varje dag.

Vår organisation

Verksamheten leds av verksamhetschefen och i samverkan med biträdande verksamhetschef som även är sjuksköterska på Bergheden. Ledning finns alltid att tillgå på kontorstid veckans helgfria vardagar.

Vi har personal med adekvat kompetens på plats dygnet runt.

Det går alltid att nå våra medarbetare per telefon under arbetstid. Skickar du e-post får du alltid svar senast påföljande helgfria vardag.

Våra medarbetare

Hos oss har 19 medarbetare sin ordinarie anställning: undersköterskor, vårdbiträden och L E V A-inspiratör utöver verksamhetschef och biträdande verksamhetschef/leg. sjuksköterska.

Du känner igen våra medarbetare på de blå arbetskläderna och att de bär synlig namnbricka.

Svenska och olika lokala dialekter talas på boendet. Samtliga medarbetare kan uttrycka sig väl i tal och skrift.